Studenten worden ondernemers

De Challenge Ondernemen vormt een belangrijk onderdeel van het 4e jaar van de opleiding Food Commerce & Technology bij Inholland. Bij de Challenge gaan de studenten in 2 blokken een product ontwikkelen, produceren en in de markt zetten.

 

Jammer dat er niets met de ontwikkelde producten wordt gedaan

Docent Zeger Stinis die het programma heeft ontwikkeld, vertelt: “Toen ik begon met lesgeven was ik blij verrast door alle mooie producten en concepten die door de studenten gedurende hun studie werden ontwikkeld. Ik vond het enorm jammer dat daar na het afronden van het desbetreffende vak meestal weinig mee werd gedaan. Ik ben zelf naast docent zelfstandig ondernemer, dus dat begon te kriebelen. Toen ik me mocht bemoeien met de invulling van ons 4e jaar was het concept voor de Challenge dan ook snel bedacht.”

 

Studenten gebruiken alles wat zij voorgaande jaren hebben geleerd

Het mooie van het programma is dat dit niet alleen interessant is voor studenten die ooit een eigen onderneming willen starten. Feitelijk is dit het eerste moment waarin de studenten alles wat zij in de voorgaande drie jaren hebben geleerd, gaan toepassen. Niet tijdens een stage waarbij de student een relatief nauw gedefinieerde opdracht heeft, maar in een setting waarin nagedacht moet worden over alle aspecten van een onderneming: wat is een geschikt product, hoe gaan we dit ontwikkelen, aan welke (wettelijke) eisen moet het voldoen, hoe gaan we het produceren, tegen welke prijs gaan we het op de markt zetten, hoe gaan we het op de markt zetten, via welke kanalen, hoe gaan we een retailer overtuigen het product in het assortiment te nemen etc…

 

Vijf studententeams

Dit jaar doen vijf ondernemingen mee aan de Challenge Ondernemen waaronder een saucijzenbroodje met een vulling van vlees van afgeschoten ganzen, een vetarme chocolade truffel en een noodle gemaakt van groenten. Het team dat Saucijs Uniq in de markt zetten, kreeg een leuk interview in het Algemeen Dagblad.

 

Voor vragen over de Challenge Ondernemen of de startups kan contact opgenomen worden met Zeger Stinis – zeger.stinis@inholland.nl