Studenten ontwikkelen nieuwe producten van reststromen groente

De afgelopen twee jaar ontwikkelden verschillende Lentiz-studenten Voeding&Technologie en Voeding&Kwaliteit nieuwe producten uit reststromen van groenten. Dit in het kader van de landelijke MBO Challenge Voedselverspilling. Vorig jaar was de opdrachtgever Duijvestijn Tomaten en dit jaar Sophyn Greens.

 

Voedselverspilling wereldwijd probleem

De landelijke MBO Challenge Voedselverspilling is opgezet om mbo-ers te betrekken bij het complexe en wereldwijde probleem van voedselverspilling. In de Challenge wordt verbinding gezocht met een bedrijf of maatschappelijke organisatie, het liefst in de eigen regio. Tijdens de lessen brengen de docenten met behulp van gastlessen en excursies eerst het probleem in kaart. Daarna gaan de studenten brainstormen over oplossingsrichtingen. MBO studenten hebben een praktische insteek en werken graag naar een concrete oplossing. Dit jaar werkten 11 studenten in de Challenge, verdeeld in 2 teams

 

Sophyn Greens leverde groentepoeders aan

Sophyn Greens verwerkt reststromen uit de internationale groentehandel: producten die niet in de supermarkten terechtkomen, vanwege cosmetische of logistieke redenen. Deze groenten worden gedroogd met behulp van zonne-energie. Voor de tot poeders vermalen gedroogde groentes zoekt het bedrijf nieuwe toepassingen in consumentenproducten. Sophyn Greens leverde twee producten aan met de opdracht een vernieuwend, opschaalbaar (zowel in technologisch opzicht als in markperspectieven) en smaakvol product te ontwikkelen.

 

Glutenvrije zoete-aardappelpannenkoekenmix

Team 1 heeft een pannenkoekenmix ontwikkeld op basis van zoete-aardappelpoeder. Een veel gekocht product in een nieuwe variant. Met de basismix kunnen verschillende soorten pannenkoeken worden gebakken: zoet, hartig of een fluffy variant (lijkend op de Amerikaanse pancakes). Ook kan er met het zoete aardappelpoeder een glutenvrije variant van pannenkoekenmix worden ontwikkeld.

 

Pompoen-mango-ijs met stukjes framboos

Team 2 heeft pompoenpoeder verwerkt tot een ijsmix. De basismix bevat naast pompoen ook mango. Deze mix kan door ambachtelijke ijsbereiders of ijsindustrie verder worden ‘versierd’ met allerlei toevoegingen (specerijen, fruitstukjes, chocola). De favoriet van de studenten is pompoen-mango-ijs met stukjes framboos.

 

Afsluitende bijeenkomst in de FIA

Tijdens de afsluitende bijeenkomst op 9 november hebben de studenten hun productideeën voor het verwerken van een reststroom zoete aardappel en pompoen bereid en gepresenteerd.  De opdrachtgever was via videoverbinding daarbij aanwezig. De komende weken leggen de studenten de laatste hand aan de in te sturen video en notitie zodat hun inzending voor de landelijke wedstrijd compleet wordt gemaakt. De finale en prijsuitreiking van de MBO Challenge Voedselverspilling zal plaatsvinden in april 2021.

Gezocht:

Praktijkcases over reststromen

 

In de mbo-opleidingen Voeding&Productie, Voeding&Technologie en Voeding&Kwaliteit wordt structureel aandacht besteed aan reststromen en de verwerking daarvan. Dit gebeurt in de vorm van projecten met echte casussen uit (food)bedrijven. Dit levert de studenten een stukje praktische ervaring op, voor de bedrijven betekent dit een frisse externe blik bij de oplossing van hun probleem.

 

Foodbedrijven die belangstelling hebben voor samenwerking op dit terrein, kunnen contact opnemen met Margot Tacken, mtacken@lentiz.nl.