Maarten Bosch is docent bij Inholland en geeft praktijklessen voor de opleiding Food Commerce & Technology. Het liefst in het pand van de FIA, want de nieuwe proefkeukens vallen in de smaak. Met de FIA-studenten verdiept hij zich in productbereidingen en de werking van de verschillende ingrediënten. Een voorbeeld? Hoe werkt het bindmiddel pectine precies. Of waarom stolt de ene jam beter dan de andere?

 

Normaal 2,5 uur…

Normaal duren zijn lessen zo’n 2,5 uur. De studenten vinden bij binnenkomst de ingrediënten op tafel en voeren in de proefkeuken een opdracht uit. Vervolgens wordt de lesstof besproken, de opdracht nagekeken en afgetekend.

 

…nu 2,5 dag werk

Vanwege de crisis kunnen de praktijklessen niet doorgaan. Dan maar online, dacht de creatieve docent. De studenten krijgen een boodschappenlijst en doen zelf inkopen. Vervolgens gaan ze in de eigen keuken aan de slag. Inloggen via Teams en de docent kan vragen meteen beantwoorden. De studenten maken foto’s van de verschillende stappen in het proces, schrijven een rapport en leveren alles online in via het leerlingenportaal.

De docent haalt zich hiermee wel wat meer werk op de hals, want na afloop van de les moet alles nog worden nagekeken.

 

“Het belangrijkste is dat de we geen lessen uitstellen en de leerdoelen gewoon gehaald kunnen worden”, aldus Maarten Bosch.