Zes studenten van de opleiding Food Commerce & Technology aan Hogeschool Inholland in Delft zijn afgelopen oktober begonnen met de ontwikkeling van sambals en kruidenpasta’s afkomstig uit Afrika. Zij willen Nederland kennis laten maken met de nog onbekende smaak van Afrika.

Romy van der Tak, Esmee van den Berg, Astrid Vooijs, Ilse van ‘t Leven, Jeroen van der Kooy en Lotte Brabander volgende met elkaar het vak productontwikkeling, en kregen de mogelijkheid om een startup te beginnen. Dit was een mooie kans om de stage van Esmee een vervolg te geven. Tijdens haar stage mocht Esmee meewerken aan de productontwikkeling van het conservenbedrijf Koningsvogel. Als dochter van een Kameroense moeder was ze goed bekend met de lekkerste Afrikaanse gerechten. Helaas zijn de echte smaakmakers en sambals uit Afrika nauwelijks verkrijgbaar in veel winkels. Een groot gemis, aldus de gehele groep van Peppertree Food.

 

Traditionele recepten

Zo ontstond het idee om twee kruidenpasta’s en twee sambals op de markt te brengen. “Het was nog een hele klus om de recepten op papier te krijgen”, zegt Esmee. De sambals en kruidenpasta’s zijn gebaseerd op traditionele familierecepten die van generatie op generatie zijn overgedragen. “Wij willen Nederland kennis laten maken met authentieke smaken uit de Afrikaanse keuken”, zegt Astrid. Met deze gedachte is de groep van start gegaan. Het ontwerpen van een logo, een etiket ontwikkelen en de productie bij Koningsvogel zelf; ze kregen met alle aspecten van productontwikkeling te maken.

 

“Elk potje hebben wij zelf gevuld en de etiketten erop geplakt”, vertelt Romy. Vervolgens is Jeroen langs iedere toko gegaan om het product te verkopen. ”Hier werd heel enthousiast op gereageerd, het was een nieuw product en veel toko’s hadden hiervoor nog nooit een Afrikaans product in de winkel verkocht”, vertelt Jeroen. Om de bekendheid verder te vergroten, hebben de studenten een website gelanceerd waarop de producten te bestellen zijn. Wanneer de producten worden besteld, overleggen de studenten wie de producten vervolgens persoonlijk langs gaat brengen.

 

De naam was een ander verhaal. Dit verliep minder gemakkelijk. “Alle recepten zijn heel erg traditioneel, afkomstig uit de familie van Esmee en gaan ver terug in het verleden. Zo ontstond het idee om de recepten en smaakmakers uit een stamboom te laten groeien” vertelt Romy.

 

Toekomst

Nu de productie klaar is, worden regelmatig nieuwe en lekkere recepten bedacht door Astrid en Lotte. Deze worden via de website en de social mediakanalen gedeeld. Zo kan iedereen de Smaak van Afrika naar huis halen en er zelf mee aan de slag gaan.

 

Maar hoe ziet de toekomst van Peppertree Food er nu uit? Jeroen zal het bedrijf verder voortzetten met zijn afstudeerproject. Met dit onderzoek gaat hij proberen de kwaliteit van de pepers te verbeteren. “Pepers verschillen per seizoen, waardoor de kwaliteit ook kan verschillen. Ik wil proberen om het gehele jaar dezelfde kwaliteit te bieden”, vertelt Jeroen. De anderen geven aan nog wel betrokken te blijven vanaf de zijlijn.

 

Meer weten en kennismaken met Peppertree Food? Ga dan naar de website: www.peppertreefood.com, volg op Instagram @peppertreefood en Facebook Peppertree Food. De producten zijn via de site te bestellen.