Studenten en specialisten van de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen starten een grootschalig onderzoek naar de toepassing van vacuüm-koeling in food: zowel in warme, als koude applicaties. Daarbij wordt nauw samengewerkt met Weber Cooling uit Zwijndrecht, specialist op dit thema.

BIA onderzoekt toepassing in brood

Weber stelt twee vacuüm-koelers ter beschikking. Eentje krijgt een plek in de Bakery Innovation Academy (BIA), de multidisciplinaire proefbakkerij die onderdeel is van de FIA. In de BIA wordt onder leiding van Meester Boulanger Peter Bienefelt onderzoek gedaan naar de toepassing van vacuüm-koeling in brood en andere bakkerijproducten.

Proeffabrief FIA kijkt naar sushi en groente

De andere vacuüm-koelunit krijgt een plek in de Proeffabriek van de FIA. Daar gaan studenten van Lentiz (mbo), Inholland (hbo) en de universiteiten van Leiden, Delft en Erasmus (LDE) kijken naar toepassingen van vacuüm-koeling in koude en niet-bakkerij gerelateerde applicaties. Denk daarbij onder meer aan sushi, rijst en groente.

De verwachting is dat vacuüm-koeling een grote vlucht gaat nemen qua toepassing in food. Door daar nu fundamenteel onderzoek naar de te doen, pakt de FIA deze ontwikkeling in een vroegtijdig stadium op en poogt de FIA uit te groeien tot hét expertisecentrum op dit vlak.