Bedrijvenvereniging volwaardige gesprekspartner voor regionaal foodonderwijs en overheid

De Food Innovation Academy heeft er een nieuwe speler bij: de FIA-bedrijvenvereniging. Hierin worden alle foodbedrijven die (willen) samenwerken binnen de FIA, of dat al deden, gebundeld. Recent bekrachtigde de notaris de oprichtingsakte waarmee de bedrijvenvereniging officieel een feit is.

 

Dit najaar vindt er een partnerbijeenkomst plaats om de plannen voor de rest van 2021 en 2022 verder vorm en inhoud te geven.

Doel: voldoendegoedgekwalificeerde medewerkers 

Het doel van de vereniging is om samen met de mbo- en hbo-opleiders binnen de FIA, te zorgen voor voldoende goedgekwalificeerde medewerkers in de food productiebedrijven in de regio Rijnmond. Dat is hard nodig, want tekorten dreigen of zijn er al, zo blijkt uit landelijke cijfers

Praktijklessen

Sinds een paar jaar verzorgen Lentiz onderwijsgroep (mbo, opleiding procesoperators), Hogeschool Inholland (hbo, toegepast onderzoek en het IJscentrum (opleiding ambachtelijke ijsbereiding) praktijklessen in het gebouw. Dit schooljaar komen Albeda (mbo, bakkerijopleiding) en Essensor (sensorisch marktonderzoek) daar bij. Samen met FIA-ambassadeurs Hidde de Brabander (Meester Patissier) en Tim Kan (master chef Aziatische keuken) worden de food studenten getriggerd tot het uiterste te gaan.

Eenduidige gesprekspartner

Met de komst van de FIA-bedrijvenvereniging wordt er voor gezorgd dat de juiste richting wordt gegeven aan de doorontwikkeling van de opleidingsprogramma’s, de onderzoekstrajecten naar gezonde en duurzame grondstoffen, producten en productietechnieken en de imago verbeterende activiteiten. Het onderwijs heeft daarmee een volwaardige, eenduidige gesprekspartner. Via werkgroepen rond opleiden, onderzoek en imago/communicatie waarin bedrijfsleven, scholen en overheid zijn vertegenwoordigd, wil de FIA proactief komen tot de juiste acties.

Stages, gastlessen, masterclasses

Het mooie aan de FIA is verder dat de bedrijven bijdragen aan de opleidingen door middel van stages, gastlessen, masterclasses, onderzoeksopdrachten, rondleidingen en opleidingsmogelijkheden op locatie bij de deelnemende bedrijven.

 

Ook deelnemen?
De FIA-bedrijvenvereniging telt momenteel 15 bedrijven, en groeit snel. Het bestuur wordt gevormd door Royal Steensma, Friesland Campina, Bakkerij De Paauw, Van der Linde Catering + Evenementen en SOCOCO Coffee. Met ondersteuning van de Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL). Geïnteresseerde bedrijven die willen deelnemen aan de FIA-bedrijvenvereniging of aanwezig willen zijn bij de partnerbijeenkomst, kunnen zich (voor meer informatie) melden bij projectleider Hilco Wagenaar: h.wagenaar@steensma.com.