Zo’n 50 eerstejaarsstudenten van de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland beleefden maandag 31 augustus hun eerste schooldag in de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. Ze maakten er kennis met deze praktijkschool 2.0 waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid nauw samenwerken op het gebied van maatgericht vak opleiden, onderzoek & innovatie en imagoverbetering van de foodbranche. Inholland is partner van de FIA.

Testpanel
De studenten werden in twee groepen – ochtend en middag, en geheel Corona-proof ontvangen in het auditorium van de FIA. Daar werden ze door teamleider Claudia Oomen en docenten Harry Vogel, Rob van Anraad, Malou Bakuwel en Medie Benda welkom geheten. Vervolgens stond de aanstaande foodprofessionals een aantal praktijksessies te wachten. Zo mochten er verse, warme oliebollen worden getest in de Bakery Innovation Academy (BIA), waar baktechnisch adviseur Pascal Goverde en Meester Boulanger Hiljo Hillebrand van Royal Steensma meer vertelden over het samenstellen van de perfecte oliebollemix en het bakken van de ideale oliebol.

IJsbereiding
In het IJscentrum, ook onderdeel van de FIA, vertelde Cor Bakker – directeur Bedrijfsopleidingen van Lentiz Cursus & Consult waar de ijsopleiding onder valt – en manager/Meester Patissier Hidde de Brabander meer over de kunst van ijsbereiding. In de drie laboratoria die de FIA rijk is – micro-biologisch, chemisch en sensorisch – waren het Harry Vogel (docent sensoriek) en Roel Rietvink (QC-medewerker van Royal Steensma en oud-leerling van Inholland) – die de studenten wegwijs maakten in de wereld van foodonderzoek.

Ook mbo en academisch
De groep eerstejaarsstudenten zijn de eerste leerlingen van Inholland die een volledig schooljaar praktijklessen gaan volgen in de FIA. Het FIA-pand biedt daarnaast ook onderdak ook mbo-foodstudenten van Lentiz en later dit najaar ook aan academische studenten van de TU Delft, Erasmus Universiteit en Universiteit Leiden.