ERIK BERNARD, BESTUURSADVISEUR BIJ GEMEENTE VLAARDINGEN:

Food Innovation Academy geeft jongeren perspectief op een baan en zorgt voor nieuwe bedrijvigheid

Er moest een mbo-opleiding voor de levensmiddelenindustrie komen; er kwam een complete campus. In de Food Innovation Academy in Vlaardingen – gestart in 2019 – zijn inmiddels opleidingen voor mbo en hbo gevestigd, alsmede enkele bedrijven en zelfs het IJscentrum. Een aanwinst voor de sector, voor de gemeente Vlaardingen en zelfs voor de Voedselbank. “De Food Innovation Academy is een heel open leeromgeving.”

Veel branches kampen met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Zo ook de regionale levensmiddelensector. Jaarlijks zijn er zo’n honderd vacatures op mbo-niveau en enkele tientallen op hbo-niveau, zo bleek tijdens een inventarisatie in 2014 door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). En die tekorten zijn sindsdien niet kleiner geworden.

Om die schaarste aan personeel op te lossen, heb je een aantal zaken nodig. Jongeren, om te beginnen. Een goede opleiding. Bedrijven die de studenten een kans willen geven en zelf ook willen innoveren. Een geschikte locatie. Een overheid die de nek wil uitsteken. Geld natuurlijk. Dat allemaal kwam een paar geleden mooi samen in Vlaardingen en leidde tot de start van de Food Innovation Academy (FIA) in 2019.

In die korte tijd heeft de FIA al veel betekend voor Vlaardingen en haar inwoners, vertelt Erik Bernard, bestuursadviseur bij de gemeente. “De FIA geeft jongeren perspectief op een baan en zorgt voor nieuwe bedrijvigheid.” ………

Lees het hele artikel op de website van de MRDH