Mbo’ers zijn keihard nodig
Binnenkort opent de Food Innovation Academy de deuren in Vlaardingen. FrieslandCampina, Meneba, Royal Steensma en Verstegen voerden ruim vijf jaar geleden de eerste verkennende gesprekken voor de nieuwe food-opleiding. ‘Opleidingen misten een link met de praktijk op de werkvloer.’
FrieslandCampina was een van de drijvende krachten achter de nieuwe mbo-school. Uit pure noodzaak, want door de vergrijzing van het personeelsbestand in de regio van Rotterdam en Maasdam denderde het bedrijf op een groot probleem af: een tekort aan gekwalificeerde operators en techneuten. ‘We hadden een scan ontwikkeld om te kijken hoe de bezetting en het verloop eruit zouden zien bij bepaalde aannames over toekomstige productievolumes’, zegt Hans Buitelaar, Manager HR bij FrieslandCampina. ‘Daarin zagen we dat we in onze regio in vijf jaar zo’n dertig tot vijfendertig procent van onze populatie kwijt zouden raken. Dat was behoorlijk zorgwekkend.’ Die vergrijzing had FrieslandCampina deels aan zichzelf te danken, geeft Buitelaar toe. ‘We zijn een onderneming die heel veel heeft moeten reorganiseren. We zijn gefuseerd, we hebben veel bedrijven overgenomen. Er vinden continu rationalisaties plaats.’ Bij zulke ‘rationalisaties’ gaan bijna altijd banen verloren. Werknemers met een goed sociaal plan zijn daar het beste tegen beschermd, en dat zijn juist vaak mensen met een lang dienstverband. Zo krijgen werknemers van een jaar of vijftig al snel voorrang op jongeren om door te stromen naar een andere functie of locatie. ‘We nemen wel jonge mensen aan, maar toch lopen we tegen een moment aan waarop een groot aantal werknemers tegelijk met pensioen gaat.’