MBO-studenten zoeken oplossing reststroom tomaten

Ruim 50 studententeams uit Nederland doen mee aan de MBO Challenge Voedselverspilling. Ze leren over de impact van voedselverspilling en pakken een casus op van een bedrijf of maatschappelijke organisatie. Ze onderzoeken een vraagstelling en presenteren mogelijke oplossingen in een korte video. Op 30 januari 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

Reststroom tomaten

Ook de derdejaars Lentiz-studenten van de FIA-opleiding Voeding & Technologie doen mee. Zij gaan aan de slag met reststromen tomaten van Duijvestijn Tomaten in Pijnacker. Met diepvries als tussenstap ontwikkelen ze creatieve en smakelijke toepassingen voor tomaten waarvoor na de oogst geen afnemers zijn. Begeleiders zijn docent voedingsmiddelentechnologie Margot Tacken en Inholland stagiaire Yasemin Bal.

Op vrijdag 14 oktober presenteerden de studenten een aantal bereidingen van ingevroren reststromen tomaten aan Burgemeester Aboutaleb en zijn wethouders. Dit gebeurde tijdens een werkbezoek van B&W Rotterdam bij Shareaty, een organisatie die voedseloverschotten invriest en omzet in maaltijden voor sociale projecten.

 

Wethouder Wijbenga nam meteen een kijkje in de keuken.

Praktijk in het onderwijs

Het werken in een challenge brengt echte problemen uit de praktijk in het onderwijs. Studenten, docenten en ondernemers vormen een lerend team. Probleemoplossend vermogen, creativiteit, communicatie en samenwerking – belangrijke ‘21e eeuwse vaardigheden’ – worden ingezet om verschillende oplossingsrichtingen te verkennen. En leiden mogelijk tot nieuwe inzichten in het verwerken van reststromen van tomaten.