Masterclasses opgenomen in de keukens van de FIA

Kun je wel wat inspiratie bij het koken gebruiken? Binnenkort verschijnen er vier online masterclasses op de website van de FIA. Topkok Tim Kan en Meester Patissier Hidde de Brabander nemen je stap voor stap mee in de hartige wereld van de Aziatische keuken en de zoete wereld van de Franse keuken.

 

Tijdens de opnames was er meteen een klik tussen de twee topkoks. Beiden hebben veel vakkennis in huis en vinden het leuk om mensen te inspireren. “Ik geloof in het belang van kennisoverdracht als onderdeel van de evolutie van de mens”, vertelt Hidde. “Daarom wil ik graag iedereen leren hoe je zelf lekkere gerechten kunt maken. Studenten wil ik enthousiast maken voor het culinaire vak. Het maakt mij niet uit of ik dat doe via een Webinar, een tv-programma zoals bijvoorbeeld Koffietijd, of met mijn boeken. Als de boodschap maar overkomt. Dat is ook een van de redenen waarom ik manager van het IJscentrum in de FIA ben geworden.”

 

Hele dag opnames

Voor twee filmpjes van zes minuten, ben je echter al snel een halve dag bezig met opnames. Niet alleen met de bereiding van de gerechten, maar ook met hoe een en ander in beeld komt. Als er bijvoorbeeld wat afsnijdsel of een vaatdoekje op het aanrecht ligt, geeft dat een rommelig beeld. Terwijl je natuurlijk wel van alles bij de hand moet hebben als je aan het koken bent. In totaal zijn er vier filmpjes gemaakt.

 

Gestoomd met smaakolie

Tim Kan beet de spits af en liet de veelzijdigheid zien van een Chinese Farce: dimsum met paté, garnalen en gehakt. Gestoomd met smaakolie en met verse noedels erbij. Mmm…

 

Dessert met zwarte bodem

Terra Preta is de Portugese benaming voor zwarte bodem en voor het gerecht van Hidde. Zwarte aarde die ontstond die ruim 1500 jaar geleden ontstond in het Amazone gebeid, toen de Indianen door middel van verbranding onvruchtbare aarde weer vruchtbaar wisten te maken. Dat inspireerde Hidde tot het maken van een dessert, waarbij cacaocrumble dient als de zwarte bodem.

 

Benieuwd naar het resultaat? Kijk binnenkort naar de Masterclass via de website van de Food Innovation Academy.