Nederland speelt wereldwijd een belangrijke rol als het gaat over nieuwe ontwikkelingen in de voedselproductie. Toch blijkt het niet eenvoudig om jongeren te interesseren voor een carrière in de foodbranche. Een van de succesvolste manieren om een nieuwe generatie vakmensen te werven en te binden is de samenwerking tussen ondernemers en onderwijsinstellingen in de regio. Wat kan een samenwerkingsverband betekenen voor de aanwas van nieuwe vakmensen? En waarom zou je je als ondernemer daarbij aansluiten? Daarover ging het online Kenniscafé VIA FIA op 9 november.

Klik hier om het Kenniscafé VIA FIA terug te kijken!

Tafelvoorzitter Hilco Wagenaar ging de discussie aan en verbond inzichten met de nieuwste praktijkervaring. Wie kwamen er aan tafel?

Pieter Bas Vencken, Euro-Caps en lid van de bedrijvenvereniging Food Innovation Academy vertelde hoe zijn bedrijf sinds de oprichting in 2013 circa 300 nieuwe medewerkers wist te werven en te binden. Met name operators en andere productiegerichte vakmensen. Een succesverhaal uit de praktijk. Hoe heeft Euro-Caps dit aangepakt, maar ook: waar liepen ze tegen aan?

Arry Verhage, directeur Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) is betrokken bij de oprichting van meerdere regionale samenwerkingsverbanden in de foodbranche. Hij is voorzitter van de bedrijvenvereniging van de Food Innovation Academy. Arry schetste de landelijke ontwikkelingen en zoomde in op de FIA bedrijvenvereniging.

Petra Kuipers, practor Food, Health & Technologie voor de activiteiten van de Food Innovation Academy, legde uit wat het praktoraat is en doet. Een verhaal over hoe studenten via onderzoeksvragen kennismaken met de praktijk. Over wat dat oplevert voor de ondernemer. Maar ook over de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven is. Ontwikkelingen gaan snel. Hoe leiden we de juiste vakmensen op? Wat mogen ondernemers verwachten van de vakopleidingen en visa versa?