Hidde de Brabander en Tim Kan food-ambassadeurs FIA

FIA benoemt Hidde de Brabander en Tim Kan tot food-ambassadeurs

Meester Patissier Hidde de Brabander en chef/culinair adviseur Tim Kan zijn door de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen benoemd tot food-ambassadeurs. Onderdeel van het ambassadeurschap is dat De Brabander en Kan uit naam van de FIA masterclasses gaan organiseren die tot doel hebben foodprofessionals, studenten en andere geïnteresseerden creatief te stimuleren, te inspireren, te enthousiasmeren en te scholen op het gebied van patisserie, ambachtelijke ijsbereiding, chocolade en de Aziatische keuken.

Hidde de Brabander
De Brabander is sinds jaar en dag bekend om zijn vakmanschap op het gebied van de patisserie. In Nederland, maar ook daarbuiten, staat zijn expertise buiten kijf en etaleert hij dat keer op keer in onder meer de tv-programma’s 24Kitchen en Koffietijd. Ook schreef hij diverse boeken voor professionals en het vakonderwijs – zoals Patisserie en Chocolaterie. Binnenkort verschijnt een nieuw boek met de titel Glacerie. In 2018 behaalde De Brabander na een loodzwaar examen de hoogste titel die je als bakker in Nederland kunt verkrijgen: Meester Patissier.

De Brabander is ook verbonden aan het IJscentrum – het nationale opleidingsinstituut voor ambachtelijke ijsbereiders, waar hij sinds afgelopen zomer als manager de leiding heeft. Het IJscentrum is onderdeel van de FIA.

Tim Kan
Tim Kan is een kind van ouders uit Hongkong en Shenzen. Hij groeide op in de keuken van het Chinese restaurant dat zijn vader en moeder runden in Schiedam. Daar begon zijn fascinatie voor de veelzijdige Chinese keukens, want elke regio in China heeft zijn eigen keuken. Hij ontwikkelde zich razendsnel tot chef, specialist en ambassadeur. De missie van Kan is om Nederland nader kennis te laten maken met het uitgebreide smaakpalet en de enorme hoeveelheid aan bijzondere gerechten en ingrediënten uit één van de grootste landen ter wereld. Hij nodigt daarom graag Nederlandse chefs en leerling-koks uit om met hen de route naar een carrière in een Chinees specialiteitenrestaurant te professionaliseren en te versoepelen.

Kan is als culinair adviseur verbonden aan meerdere organisaties. Hij geldt in het mbo-onderwijs als dé grondlegger van de Chinese keuken. Voor supermarkten als Albert Heijn en internationals als Delhaize en Superunie deed hij onderzoek en ontwikkelde hij maaltijden. Ook is hij spreekbuis van een groot aantal Aziatische restauranthouders in Zuid-Holland. Steeds met als doel de verschillende Chinese keukens een podium te geven. In die hoedanigheid heeft Tim Kan zich ook verbonden aan de FIA.

Masterclasses
De Brabander en Kan gaan hun kennis en kunde via de FIA verder etaleren. In dat kader worden er momenteel vier masterclasses voorbereid rond ijs, patisserie en de Aziatische keukens. Die worden in februari/maart online ‘uitgezonden’ via de kanalen van de FIA. Daarnaast zetten de beide specialisten zich in om via andere FIA-events als Kennis Cafés, nog op te zetten Smaak Cafés en de socials, het imago van food in de bredere zin en dat van ijs(patisserie) en Aziatisch koken specifiek, te promoten.