Grote opkomst FIA Partnerborrel

Steeds meer foodbedrijven en onderwijsinstellingen tonen interesse om aan te haken bij de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. De foodbranche begint het potentieel van de FIA steeds meer te zien en wil deze graag benutten. Dat bleek tijdens de Partnerbijeenkomst op donderdag 9 mei. De bijeenkomst vond plaats in het in aanbouw zijnde FIA-pand aan de Industrieweg. Ruim 80 geïnteresseerden waren aanwezig.

 

Praktijk- en inspiratiehuis voor food

In het samenwerkingsverband van de FIA zijn bedrijfsleven, onderwijs en overheid vertegenwoordigd. Zij trekken gezamenlijk op in de realisatie en invulling van dit ‘praktijk- en inspiratiehuis voor food.’ Insteek is om met de FIA jongeren te triggeren om te kiezen voor een beroep in de voedingsmiddelensector. Daarnaast wordt de FIA gebruikt voor innovatie en onderzoek voor en door de betrokken partners. Een laatste doel is imagobevordering van de foodbranche.

 

Inrichting pand bijna rond

De partnerbijeenkomst had als doel de huidige FIA-partners en andere geïnteresseerden bij te praten over de stand van zaken van de bouw van het pand. Een tweede doel was de partners te prikkelen door te gaan met het zetten van de laatste stappen om tot voltooiing te komen. Funding, maar ook het leveren van diensten en machinerieën, blijft nodig.

Sinds de viering van het hoogste punt afgelopen oktober is er al veel gebeurd. Zo is het gebouw, dat vier etages telt, bouwtechnisch klaar en kan het inrichten beginnen.

Horeca, proeffabriek, onderzoeklabs en auditorium

Op de begane grond komt een horecaconcept: dat wordt een visitekaartje voor de hele foodsector. In deze try & taste-ruimte met restaurant, workshopruimte en vergaderzalen, ontmoeten bedrijven elkaar, worden productpresentaties gegeven en kunnen studenten hun kennis en kunde tonen.

 

In de proeffabriek op de eerste etage leren studenten hoe ze de techniek van de praktijk toe kunnen passen. Studenten kunnen zelf aan de knoppen draaien en leren zo uit eerste hand hoe dergelijke processen werken. Het bakkerijdeel wordt gevestigd in het FIA Baking Center, bovenin het naastgelegen magazijn van Royal Steensma. Dit gedeelte wordt met een luchtbrug verbonden aan het FIA-gebouw.

 

De diverse laboratoria op de verdieping erboven – een microbiologisch lab, een chemisch lab en een sensorisch lab – worden zowel door het bedrijfsleven als door de mbo- en hbo-studenten gebruikt om praktisch en toegepast onderzoek te doen en innovaties te creëren.

 

De derde en hoogste etage biedt ruimte aan een workshop-/demokeuken, een auditorium voor zo’n honderd personen en vergaderruimten. Ook is er een ruimte voor studenten die vroegtijdig de school hebben verlaten en via de Food Innovation Academy weer aan de slag kunnen.

 

Onderwijs en bedrijfsleven onder een dak

Het onderwijs en het betrokken bedrijfsleven met alle bijbehorende faciliteiten zitten hiermee op één plek, in Vlaardingen. In totaal komen er op termijn zo’n 500 studenten onder dak. Vanaf september gaan de eerste studenten aan de slag in het FIA-pand.

Interessant? Deel dit artikel met een vriend(in) of collega!