Hoog bezoek in de Food Innovation Academy (FIA). Gedeputeerde Willy de Zoete van de Provincie Zuid-Holland was onlangs met een groep medewerkers te gast in de FIA, als onderdeel van een rondje door de regio. Aanleiding van deze ronde is dat er door de provincie een subsidie is verstrekt rond het thema ‘Leven Lang Ontwikkelen’. De Zoete liet zich graag bijpraten over hoe foodbedrijven, vakonderwijs en regionale overheid in de FIA bij elkaar komen om verbindingen te leggen en vakmensen voor de toekomst op te leiden. En hoe daarbinnen het thema ‘Leven Lang Ontwikkelen’ is vormgegeven.

 

Tijdens het bezoek aan de FIA vertelden Gert Kant (voorzitter bestuur Lentiz) en Bart Bikkers (wethouder gemeente Vlaardingen) iets meer over het ontstaan van het samenwerkingsverband. Cor Bakker (Lentiz) en Hilco Wagenaar (Royal Steensma) namen de gedeputeerde mee in de huidige stand van zaken van de FIA. Sococo en Weber Cooling lichtten enthousiast toe waarom zij als bedrijven zijn aangehaakt bij het FIA-verband en hoe zij opleiden en ontwikkelen vertalen naar hun ondernemingen. Hidde de Brabander (manager van het IJscentrum) liet zien hoe het opleiden van ambachtelijke ijsbereiders onderdeel is van de FIA en projectleider Nico van Hemert schetste een beeld van hoe de FIA ‘business driven’ met publieke en private inspanningen is gevormd van een idee tot een concreet gebouw.

 

Als klap op de vuurpijl vertelde een studente van Lentiz die de FIA-opleiding Food & Kwaliteit doorloopt en stage loopt bij Royal Steensma, hoe gaaf ze het vindt om de foodbranche te hebben ontdekt. “Ik ga zeker werken in deze sector”, liet ze de gedeputeerde weten. De Zoete gaf te kennen onder de indruk te zijn van het FIA-gebouw en het bijbehorende samenwerkingsverband. “We zullen de FIA nauwlettend blijven volgen en we kijken dan ook erg positief naar deze regionale ontwikkeling.”