Finales vakwedstrijden Boulanger en Patissier in FIA

De landelijke finales van de wedstrijden Boulanger en Patissier van WorldSkills Netherlands worden georganiseerd in de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. Dat is deze week bekend geworden na goed overleg tussen de organisatie van WorldSkills Netherlands en de FIA. De finales vinden plaats op donderdag 25 maart (Patissier) en vrijdag 26 maart (Boulanger) in de Bakery Innovation Academy (BIA), die onderdeel is van de foodacademie. In totaal doen er 22 bakkers in spé mee.

Organisatie
WorldSkills Netherlands is een organisatie die sinds jaar en dag vmbo- en mbo-beroepenwedstrijden initieert: wereldwijd, Europees en ook in Nederland via WorldSkills Netherlands. Tot voor kort vonden de voorrondes en kwalificatiewedstrijden plaats op de scholen en mondde dat uit in een grote landelijke finale voor alle beroepenwedstrijden – meer dan zestig in totaal, op één centraal punt: vaak in een evenementenhal. Afgelopen maart vond WorldSkills The Finals plaats in het WTC Expo in Leeuwarden.

Keuze voor FIA
Vanwege corona kan er in 2021 geen groots, landelijk finale-evenement worden gehouden. Daarom kiest de organisatie van WorldSkills Netherlands er voor de finales van de beroepenwedstrijden decentraal te laten plaatsvinden. De strijd om de titels WorldSkills-kampioen Boulanger en Patissier vindt dus plaats in de FIA in Vlaardingen. “Het gebouw waarin de FIA en BIA zijn gehuisvest, leent zich uitstekend voor deze finales”, laat Ronald van Es van WorldSkills Netherlands weten. “Er is een schitterende, hagelnieuwe bakkerij met voldoende ruimte voor de finalisten. Verder biedt de accommodatie vele ondersteunende faciliteiten waar we uit mogen putten, zoals vergaderruimtes, kleedruimtes, een auditorium voor de prijsuitreiking en een bistro voor eten en drinken. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we een prachtig evenement kunnen neerzetten in Vlaardingen.”

Samenwerking concretiseren
Ook de FIA is uitermate ingenomen met de keuze van Skills. “De gesprekken met Skills om te komen tot een samenwerking lopen al een tijdje”, vertelt Hilco Wagenaar, gastheer van de FIA. “We zijn dan ook erg blij dat we die samenwerking nu kunnen concretiseren. Onze mensen gaan er samen met WorldSkills alles aan doen om er een fantastische happening van te maken: een ervaring die de finalisten nooit zullen vergeten. Zo is de wedstrijdopdracht geschreven door toppers als patissier Cees Bakker van het Albeda Horeca College en Hiljo Hillebrand, Meester Boulanger bij FIA-partner Royal Steensma. We willen in de BIA laten zien hoe gaaf het bakkersvak is om zo de finalisten te bevestigen dat ze de juiste beroepskeuze hebben gemaakt.”

Meer weten?
Meer informatie over WorldSkills Netherlands is te vinden op www.worldskillsnetherlands.nl.