Samenwerkende FIA-bedrijven gebundeld in ondernemersvereniging

Doel: voldoende goedgekwalificeerde medewerkers

Het doel van de vereniging is om samen met de mbo- en hbo-opleiders binnen de FIA, te zorgen voor voldoende goedgekwalificeerde medewerkers in de food productiebedrijven in de regio Rijnmond. Dat is hard nodig, want tekorten dreigen of zijn er al, zo blijkt uit landelijke cijfers.

 

Prikkelende opleidingsplek

De FIA als samenwerkingsverband tussen foodbedrijven, regionale opleiders en lokale/regionale overheden bestaat al een aantal jaar. Het samenwerken vindt plaats in een pand in Vlaardingen: een oud gemeentekantoor dat met vereende krachten is omgebouwd tot een etalage voor de foodsector. Een prikkelende opleidingsplek waar studenten in een praktijkomgeving worden gevormd tot bijvoorbeeld operator, kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, verpakker, marketeer, logistiek medewerker, bakker of ijsbereider.

 

Faciliteiten

Het FIA-gebouw heeft daartoe de beschikking over een try&taste-ruimte, een techniekhal, het IJscentrum, diverse laboratoria, een brood- en banketbakkerij, een workshopkeuken, een instructielokaal voor zij-instromers en een auditorium. Plus diverse theorie- en vergaderruimtes.

 

Praktijklessen

Sinds een paar jaar verzorgen Lentiz onderwijsgroep (mbo, opleiding procesoperators), Albeda (mbo, bakkerijopleiding) Inholland (hbo, toegepast onderzoek) en het IJscentrum (opleiding ambachtelijke ijsbereiding) praktijklessen in het gebouw. Essensor (sensorisch marktonderzoek) heeft zich ook gevestigd in het pand. Samen met FIA-ambassadeurs Hidde de Brabander (Meester Patissier) en Tim Kan (master chef Aziatische keuken) worden de food studenten getriggerd tot het uiterste te gaan.

 

Gesprekspartner voor het onderwijs

Met de komst van de FIA-bedrijvenvereniging wordt er voor gezorgd dat de juiste richting wordt gegeven aan de doorontwikkeling van de opleidingsprogramma’s, de onderzoekstrajecten naar gezonde en duurzame grondstoffen, producten en productietechnieken en de imago verbeterende activiteiten. Het onderwijs heeft daarmee een volwaardige, eenduidige gesprekspartner. Via werkgroepen rond opleiden, onderzoek en imago/communicatie waarin bedrijfsleven, scholen en overheid zijn vertegenwoordigd, wil de FIA proactief komen tot de juiste acties.

Het mooie aan de FIA is verder dat de bedrijven bijdragen aan de opleidingen door middel van stages, gastlessen, masterclasses, onderzoeksopdrachten, rondleidingen en opleidingsmogelijkheden op locatie bij de deelnemende bedrijven.

 

Leden

De FIA-bedrijvenvereniging telt momenteel 12 bedrijven, en groeit snel. Leden zijn:

  • Euro-Caps
  • Royal Steensma
  • Groen Agro Control
  • Friesland Campina
  • Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie
  • Mars Food Group
  • Sococo
  • Bakkerij De Paauw
  • Essensor
  • Baker’s Basket
  • Weber Cooling
  • Van der Linde Catering + Evenementen
  • Irinox
  • Lithos Ingredients
  • Dossche Mills
  • Plant Partners

 

Ook deelnemen?

Geïnteresseerde bedrijven die willen deelnemen aan de FIA-bedrijvenvereniging  kunnen zich (voor meer informatie) melden bij projectleider Hilco Wagenaar: h.wagenaar@steensma.com.

 

Bestuur

Het bestuur wordt gevormd door Royal Steensma, Friesland Campina, Bakkerij De Paauw, Van der Linde Catering + Evenementen, en SOCOCO Coffee

Bestuur bedrijvenvereniging

Arry Verhage, directeur Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) / Voorzitter

Perry van Gils, eigenaar SOCOCO / Secretaris

Klaas Fuite, directeur bakkerij Fuite en bakkerij De Paauw / Penningmeester

Alfred Bruin, directielid Royal Steensma

Hans Buitelaar, HR business partner Friesland Campina

Robin van der Schuyt, directeur Van der Linde Catering + Evenementen

Hilco Wagenaar, communicatie -en eventmanager Royal Steensma