Samenwerkende FIA-bedrijven gebundeld in ondernemersvereniging

In de FIA-bedrijvenvereniging worden alle foodbedrijven die samenwerken binnen de FIA gebundeld. 

Doel

Het doel van de vereniging is om samen met de mbo- en hbo-opleiders binnen de FIA, te zorgen voor voldoende goedgekwalificeerde medewerkers in de food productiebedrijven in de regio Rijnmond. Dat is hard nodig, want tekorten dreigen of zijn er al, zo blijkt uit landelijke cijfers.

Prikkelende opleidingsplek
De FIA als samenwerkingsverband tussen foodbedrijven, regionale opleiders en lokale/regionale overheden bestaat al een aantal jaar. Het samenwerken vindt plaats in een pand in Vlaardingen: een oud gemeentekantoor dat met vereende krachten wordt omgebouwd tot een etalage voor de foodsector. Een prikkelende opleidingsplek waar studenten in een praktijkomgeving worden gevormd tot bijvoorbeeld operator, kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, verpakker, marketeer, logistiek medewerker, bakker of ijsbereider.

 

Faciliteiten
Het FIA-gebouw heeft daartoe de beschikking over een try&taste-ruimte, een techniekhal, het IJscentrum, diverse laboratoria, een brood- en banketbakkerij, een workshopkeuken, een instructielokaal voor zij-instromers en een auditorium. Plus diverse theorie- en vergaderruimtes.

 

Praktijklessen
Sinds een paar jaar verzorgen Lentiz onderwijsgroep (mbo, opleiding procesoperators), Hogeschool Inholland (hbo, toegepast onderzoek en het IJscentrum (opleiding ambachtelijke ijsbereiding) praktijklessen in het gebouw. Dit schooljaar komen Albeda (mbo, bakkerijopleiding) en Essensor (sensorisch marktonderzoek) daar bij. Samen met FIA-ambassadeurs Hidde de Brabander (Meester Patissier) en Tim Kan (master chef Aziatische keuken) worden de food studenten getriggerd tot het uiterste te gaan.

 

Gesprekspartner
Met de komst van de FIA-bedrijvenvereniging wordt er voor gezorgd dat de juiste richting wordt gegeven aan de doorontwikkeling van de opleidingsprogramma’s, de onderzoekstrajecten naar gezonde en duurzame grondstoffen, producten en productietechnieken en de imago verbeterende activiteiten. Het onderwijs heeft daarmee een volwaardige, eenduidige gesprekspartner. Via werkgroepen rond opleiden, onderzoek en imago/communicatie waarin bedrijfsleven, scholen en overheid zijn vertegenwoordigd, wil de FIA proactief komen tot de juiste acties.

Het mooie aan de FIA is verder dat de bedrijven bijdragen aan de opleidingen door middel van stages, gastlessen, masterclasses, onderzoeksopdrachten, rondleidingen en opleidingsmogelijkheden op locatie bij de deelnemende bedrijven.

 

Bestuur

De FIA-bedrijvenvereniging telt momenteel 15 bedrijven, en groeit snel. Het bestuur wordt gevormd door Royal Steensma, Friesland Campina, Bakkerij De Paauw, Van der Linde Catering + Evenementen, Euro-Caps  en SOCOCO Coffee. Met steun van de Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL).

 

Ook deelnemen?

Geïnteresseerde bedrijven die willen deelnemen aan de FIA-bedrijvenvereniging  kunnen zich (voor meer informatie) melden bij projectleider Hilco Wagenaar: h.wagenaar@steensma.com.