Patissiers strijden om Dutch Pastry Award en Beste Bonbon

 

Een aantal van de beste patissiers van Nederland streden op dinsdag 6 april in de Food Innovation Academy (FIA) om de Dutch Pastry Award en om de titel Beste Bonbon van Nederland. Dit zijn twee prestigieuze vakwedstrijden voor patissiers, banketbakkers en chocolatiers. De wedstrijden worden jaarlijks georganiseerd door het Dutch Pastry Team: een team van gepassioneerde, gedreven patissiers die zich inzetten om de patisserie in Nederland te promoten: in binnen- en buitenland.

 

Showstuk
De Try&Taste-ruimte – begane grond, van de FIA was voor de gelegenheid om gebouwd tot een Corona-proof wedstrijdplein. ’s Ochtends om 07.00 uur startte te strijd om de Dutch Pastry Award: zonder publiek om de veiligheid van de deelnemers te kunnen borgen. Bij deze wedstrijd bouwen de zes finalisten een showstuk op van chocolade rond een vooraf bepaald thema. Dit keer was dat ‘Destination’. Het showstuk moet voldoen aan een aantal vereisten qua afmetingen. In het stuk moet een taart zijn verwerkt, dat los door de jury wordt beoordeeld.

 

Spanning
De hele ochtend was de spanning bijna tastbaar: de deelnemers komen uit het hele land en hebben vaak een jaar of langer gewerkt aan het showstuk en de taart. Het bedenken, ontwikkelen en opbouwen van het stuk – dat vervolgens ook vier uur moet blijven staan, vergt het uiterste van de creativiteit en kundigheid van de patissiers. Steevast breekt er altijd wel iets tijdens de opbouw, wat vaak tot emoties leidt bij de deelnemers. De uitdaging zit ook in het feit deze teleurstelling en tegenslag te overwinnen, en op doorzettingsvermogen een mooi showstuk te kunnen presenteren aan de vakjury.

 

Driemaal is scheepsrecht
Om 10.00 uur moesten alle showstukken en taarten klaar zijn: dat lukte, gelukkig. Vervolgens kon de jury – leden van het Dutch Pastry Team, beginnen met de beoordeling. Factoren als smaak, gebruikte technieken, originaliteit, snijdbaarheid (taart) en presentatie, spelen daarbij een rol. Na een bloedstollende spanningsopbouw, was het uiteindelijk Joeri Vandekerkhove, werkzaam bij Deleye Products, die won. Al twee keer eerder nam hij deel aan de wedstrijd, nu met het goud als resultaat. Zijn showstuk ‘Polar Express’ maakte grote indruk.

 

Bonbon
Bij de strijd om de Beste Bonbon van Nederland gingen 20 chocolatiers en patissiers de uitdaging aan om een gooi te doen naar de titel. De deelnemers hadden voor de editie van 2021 de vorm Orbit als inspiratie waarbij ze 24 bonbons moeten maken met minimaal 2 vullingen. De vullingen dienen te bestaan uit 2 texturen en worden beoordeeld op presentatie, smaak, techniek, originaliteit en structuur. Dit resulteerde in een keur aan uiterst gevarieerde bonbons met dito presentaties. De smaakcombinaties die in de bonbons waren verwerkt, variërend van verrassend en bijzonder, tot ‘niet geslaagd’. Uiteindelijk was het Jordi van Eden die met de titel aan de haal ging.

 

Geslaagd
Het FIA-team kijkt samen met het Dutch Pastry Team terug op een zeer geslaagd evenement, dat de hele dag live via de livestream op YouTube was te volgen. De wedstrijdorganisatie heeft al aangegeven vaker gebruik te willen maken van de FIA.

Lees hier het hele verslag van de wedstrijd.

En hier het artikel in het AD.