We zoeken MVOndernemende bedrijven die een casus willen inbrengen 

 

Welke praktische oplossingen kunnen we verzinnen om verspilling binnen de foodsector te beperken? Met die opdracht deden studenten van Lentiz LIFE College de afgelopen twee studiejaren mee aan de landelijke MBO Challenge Voedselverspilling. Voor de periode september 2021- januari 2022 zoeken we nieuwe bedrijven die een casus willen inbrengen voor deze challenge.

 

De MBO Challenge Voedselverspilling is een landelijke wedstrijd waarbij mbo-studenten, gekoppeld aan een bedrijf of maatschappelijke organisatie, een vraagstuk aanpakken op het gebied van voedselverspilling. Deze vraagstukken kunnen zich afspelen in de gehele keten, van grond tot mond. Het doel is om producten of productstromen te verwaarden op een hogere tree van de ladder van Moerman (figuur). Bijvoorbeeld het bedenken van een toepassing voor menselijke consumptie voor een reststroom die normaliter in veevoer of compost terechtkomt.

 

Start in september met kick-off

In het nieuwe studiejaar start de Challenge Voedselverspilling in september met een kick-off bijeenkomst waar de studenten een keuze kunnen maken uit verschillende casussen. We zoeken daarvoor bedrijven of organisaties die een pitch willen geven. Bijvoorbeeld over een reststroom die aandacht verdient. Of een vraagstuk waarin bewustwording of logistiek een rol speelt. Studententeams, samengesteld uit verschillende opleidingen van Lentiz LIFE College, kunnen vervolgens door middel van een speeddate informatie inwinnen over de casus en dan hun keuze maken.

 

In de periode september 2021 tot en met januari 2022 gaan de studenten stap voor stap werken aan een oplossing binnen de casus. Een contactpersoon uit het bedrijf fungeert hierbij als expert op de achtergrond; de docent(en) van LIFE College als procesbegeleider(s). Uiteindelijk presenteren de studenten het resultaat in een video, die ook wordt ingezonden voor de landelijke wedstrijd.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u tot 30 juni 2021 terecht bij Petra Kuiper-van de Kletersteeg via pkuiper@lentiz.nl.

Meer informatie over de MBO Challenge Voedselverspilling

Studenten met Duijvestijn Tomaten halen de finale in 2019

In 2019 haalde een team van studenten Voeding&Technologie de finale met een casus van Duijvestijn Tomaten. De challenge was het vinden van toepassingen voor afwijkende tomaten. De oplossing bestond uit het loskoppelen van het oogstmoment en het eetmoment, door middel van een invriesstap. De studenten ontwikkelden een breed scala aan tomatenproducten waarin invriezen onderdeel uitmaakt van het verwerkingsproces is, zoals afbakbroodjes en smoothies.

 

Zoete-aardappel-pannenkoekmix voor Sophyn Greens kanshebber in 2020

In dit studiejaar zijn twee teams uit de opleidingen Voeding&Technologie en Voeding& kwaliteit actief geweest in de challenge. De opdrachtgever Sophyn Greens was op zoek naar productideeën voor de verwerking van gedroogde reststromen van groenten. De studenten ontwikkelden pannenkoekmix uit zoete aardappelpoeder en ijs op basis van pompoen. Op het moment van verschijnen van deze nieuwsbrief is de jury in beraad om de finalisten van 2020 aan te wijzen.