Bakkerij Kamstra uit Wolvega heeft een bollenkast met deegverwerkingsset gedoneerd aan de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. De machine wordt toegepast voor het verwerken van deeg voor groot- en kleinbrood en werd door Kamstra niet langer gebruikt. De Friese bakkerij hoorde van de opleidingsambities van de FIA en besloot de set cadeau te doen, zodat de machines opnieuw kunnen worden ingezet. Dit keer voor het trainen van studenten en cursisten. De waarde van de bollenkast en deegset loopt in de tienduizenden euro’s.

Transport
Niet alleen doneert Kamstra de bollenkast aan de FIA, ook zorgde de bakkerijonderneming voor het demonteren en opnieuw opbouwen van de apparatuur in de Bakery Innovation Academy (BIA): de multidisciplinaire opleidingsbakkerij van de FIA. Afgelopen week zijn de spullen naar Vlaardingen getransporteerd en daar in gebruik genomen. Daarbij gesteund door Booij Machinetechniek uit Leeuwarden – partner van Bakkerij Kamstra – die de machines installeerde en gaat onderhouden.

‘Prachtig gebaar’
De FIA toont zich maar wat blij met de gift. “Dit is een prachtig gebaar”, verwoordt Hilco Wagenaar van de Academy in Vlaardingen het enthousiasme. “We zijn Bakkerij Kamstra ontzettend dankbaar. Dit is het soort partnerships dat we zoeken binnen de FIA en waarmee we onze ambities gestalte geven. Namelijk voorzien in de opleidingsbehoefte van de foodbedrijven hier uit de regio en gezamenlijk werken aan onderzoek en innovaties.  Om daarmee het imago van de foodbranche te verbeteren.”

Testwerk
Hij vervolgt: “De bollenkast en deegverwerkingsset krijgen een mooi plekje in de BIA. Studenten, cursisten, maar ook professionals kunnen er naar hartenlust mee testen om er het brood van de toekomst mee helpen te ontwikkelen.” De BIA is begin juni in gebruik genomen. Dit najaar vinden er de eerste trainingen en demonstraties plaats.