Woensdag 17 mei volgden 2e jaars zelfstandigwerkend bakkersstudenten een masterclass van Meesterijsbereider Hidde de Brabander bij het Nederlands IJscentrum, als afsluiting van het project tegen voedselverspilling georganiseerd door Junion Hanenberg van Intelligent Food.

Tijdens deze bake-off op 14 april, waarin ze streden met studenten van de Zadkine bakkersopleiding, sleepte ze maar liefst vijf prijzen binnen, waaronder ook een gedeelde 1ste prijs.

Het doel van het project was om studenten op een creatieve manier bewust te maken van voedselverspilling in hun branche. Met reststromen van Europastry (korstdeeg) en bakkerij Van der Waal (oud brood) ontwikkelden studenten innovatieve en smaakvolle nieuwe producten. Naast theorie waarin met behulp van de marketingmix naast het product, ook geleerd werd over plaats, promotie en prijs, experimenteerden de studenten in de praktijkles met smaken, texturen en vormen.

Tijdens de jurering was een aantal stakeholders uit de voedingsmiddelenindustrie uitgenodigd om de studenten van feedback te voorzien. Uiteindelijk zullen de drie beste producten verder worden ontwikkeld door studenten van een van de Lentiz Food-opleidingen.

De masterclass bij Hidde de Brabander hadden studenten zelf geregeld, als beloning voor vijf weken hard toewerken naar een geslaagd eindproduct. Het volgend project met de klas is alweer gestart; een eigen bakkerswinkel opstarten bij Try&Taste in samenwerking met Perry van Gils van Sococo.

In de nieuwe visie van het cluster ‘welkom in de wereld van hospitality’, roept de directie op om samen innovatief, inspirerend en uitdagend onderwijs te maken met een duurzaam netwerk van collega’s, studenten en partners in de regio Rotterdam Rijnmond. In Vlaardingen zijn we ondertussen ‘lekker en smaakvol’ bezig om daar handen en voeten aan te geven. Doe je mee!?

Het Albeda IDW bakkersteam