Hoe binden we een nieuwe generatie vakmensen aan de foodbranche?

Nederland speelt wereldwijd een belangrijke rol als het gaat over nieuwe ontwikkelingen in de voedselproductie. Toch blijkt het niet eenvoudig om jongeren te interesseren voor een carrière in de foodbranche. Een van de succesvolste manieren om een nieuwe generatie vakmensen te werven en te binden is de samenwerking tussen ondernemers en onderwijsinstellingen in de regio. Wat kan een samenwerkingsverband betekenen voor de aanwas van nieuwe vakmensen? En waarom zou je je als ondernemer daarbij aansluiten? Daarover ging het online Kenniscafé VIA FIA op 9 november 2021.

Klik hier voor de link  – en je kunt het Kenniscafé VIA FIA terugkijken

 

De sprekers

Hilco Wagenaar

Hilco Wagenaar

Hilco is communicatie- en eventmanager van de Food Innovation Academy, en vanaf het begin betrokken bij de FIA. Hij verbindt met verve ondernemers, onderwijs en overheid, en weet op het juiste moment de juiste vraag te stellen.

Tafelvoorzitter

Pieter Bas Vencken

Pieter Bas Vencken

Pieter Bas vertelt hoe Euro-Caps sinds de oprichting in 2012 circa 300 nieuwe medewerkers wist te werven en te binden. Met name operators en andere productiegerichte vakmensen. Een succesverhaal uit de praktijk. Hoe heeft Euro-Caps dit aangepakt, maar ook: waar liepen ze tegen aan?

Euro-Caps

Arry Verhage

Arry Verhage

Arry is betrokken bij de oprichting van meerdere regionale samenwerkings-verbanden in de foodbranche. Daarnaast is hij  voorzitter van de bedrijvenvereniging van de Food Innovation Academy. Arry schetst de landelijke ontwikkelingen en zoomt vervolgens in op regio Rijnmond.

 

Ontwikkelingsfonds Levensmiddelen industrie (SOL)

Petra Kuiper

Petra Kuiper

Petra is practor Food, Health & Technologie voor de activiteiten van de Food Innovation Academy, en legt uit wat onderzoekend leren betekent, hoe studenten via onderzoeksvragen kennismaken met de praktijk. Over wat dat oplevert voor de ondernemer, voor de docenten en voor de studenten.

 

Lentiz Onderwijsgroep

Bekijk alle online Kenniscafe's VIA FIA

Klik hier en bekijk het kenniscafe van dinsdag 9 maart 2021 ‘Over smaak en gezondheid valt (niet) te twisten’.

Klik hier en bekijk het kenniscafe ‘Voedselbereiding in de Toekomst’ van 1 juni 2021.