Food

mbo niveau 1 en 2

Bereiden en verpakken van voedingsmiddelen

Een zak chips, een blikje frisdrank of een pak melk… alle voedingsmiddelen die jij eet of drinkt, worden eerst bereid en verpakt. Daar zit een  keten van bedrijven achter.

In de opleiding Voeding & Productie leer je van alles over het bereiden en verpakken van voedingsmiddelen in de voedingsmiddelenindustrie. Daarbij let je op smaak, hygiëne, kwaliteit en voedselveiligheid.

Wat doe je in de les?

De opleiding is praktijkgericht. Je leert dus niet alleen maar theorie, maar bent ook veel bezig in de praktijk! Je leert van alles over:

 • bereiden van voeding in de voedingsmiddelenindustrie;
 • verpakken en opslaan van voeding;
 • werken aan projecten van bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie;
 • werken volgens regels van kwaliteit en voedselveiligheid;
 • werken met apparatuur en machines voor voedselbereiding;
 • veilig en hygiënisch werken.

Deze opleiding volg je bij:

Lentiz onderwijsgroep

Aanmelden voor deze opleidingJe wordt doorverwezen naar mbolentiz.nl

Voeding & Technologie

mbo niveau 3 en 4

Procesmatige bereiding van voeding

Wil jij een bijdrage leveren aan de innovatie van voeding en wil je je bezighouden met het eten van de toekomst? Kies dan voor de opleiding Voeding & Technologie! In deze opleiding leer je van alles over de ontwikkeling van voeding en over het productieproces.

De opleiding is samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie ontwikkeld.

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar tot de opleiding Voeding & Technologie als je een vmbo-diploma hebt gehaald in de gemengde of theoretische leerweg. Je bent ook toelaatbaar met een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte leerweg. In de intakeprocedure wordt samen met je gekeken of de opleiding bij je past en of je het niveau aankunt. Daarna wordt bepaald of je wordt toegelaten.

De opleiding Voeding & Technologie is iets voor jou als:

 • je passie hebt voor (trendy) voeding en technologie;
 • je praktisch bent ingesteld;
 • het je leuk lijkt om mee te werken aan innovatie van voeding;
 • je graag zeker wilt zijn van een goede baan na je opleiding.

Deze opleiding volg je bij:

Lentiz onderwijsgroep

Aanmelden voor deze opleidingJe wordt doorverwezen naar mbolentiz.nl

Voeding & Kwaliteit

mbo niveau 4

Onderzoek doen naar voeding

In de opleiding Voeding & Kwaliteit leer je van alles over de kwaliteit en de verbetering van voeding. Met tests in het laboratorium en op de werkvloer controleer je de voedselveiligheid en voedselkwaliteit. Zo zorg je ervoor dat de voedingsmiddelen in de winkel hygiënisch en veilig zijn geproduceerd.

De opleiding is samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie ontwikkeld.

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar tot de opleiding Voeding & Kwaliteit als je een vmbo-diploma hebt gehaald in de gemengde of theoretische leerweg. Je bent ook toelaatbaar met een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte leerweg. In de intakeprocedure wordt samen met je gekeken of de opleiding bij je past en of je het niveau aankunt. Daarna wordt bepaald of je wordt toegelaten.

De opleiding Voeding & Kwaliteit is iets voor jou als:

 • je onderzoekend bent;
 • je graag in een gloednieuw technologisch centrum les wilt krijgen;
 • je graag in een laboratorium wilt werken;
 • je geïnteresseerd bent in voeding;
 • je zeker wilt zijn van een baan.

Deze opleiding volg je bij:

Lentiz onderwijsgroep

Aanmelden voor deze opleidingJe wordt doorverwezen naar mbolentiz.nl

Food & Lifestyle

mbo niveau 4

Alles over gezonde voeding en levensstijl

Er is steeds meer aandacht voor een gezonde levensstijl en mensen zoeken vaker advies en begeleiding bij het ontwikkelen van een gezond eet- en leefpatroon. Wil jij mensen en helpen gezonder te leven? Ze advies en voorlichting geven over een gezonde levensstijl?

Food & Lifestyle is een brede opleiding op het gebied van voeding, communicatie en voorlichting.

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar tot de opleiding Food & Lifestyle als je een vmbo-diploma hebt gehaald in de gemengde of theoretische leerweg. Je bent ook toelaatbaar met een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte leerweg. In de intakeprocedure wordt samen met je gekeken of de opleiding bij je past en of je het niveau aankunt. Daarna wordt bepaald of je wordt toegelaten.

De opleiding Food & Lifestyle is iets voor jou als:

 • je graag mensen wilt coachen, voorlichten en adviseren;
 • je passie hebt voor voeding;
 • je de gezondheid van mensen belangrijk vindt.

Deze opleiding volg je bij:

Lentiz onderwijsgroep

Aanmelden voor deze opleidingJe wordt doorverwezen naar mbolentiz.nl

Food Commerce & Technology

hbo

Weten wat er speelt in de voedingsindustrie

Wat je eet, zou jij graag verder willen uitpluizen. Van nature scan je geregeld verpakkingen met een nieuwsgierige blik. Wat vertelt de ingrediëntenlijst? Hoe wordt voeding ontwikkeld en geproduceerd? Met welke innovaties zijn fabrikanten van voeding bezig en hoe kunnen we jong en oud gezonder laten eten?

Herkenbaar? Dan is deze opleiding iets voor jou!

De naam Food Commerce and Technology verklapt het al: je volgt de enige hbo-opleiding in Nederland met een combinatie van voedingsmarketing én -technologie. Een logische combinatie, want beide aspecten zijn in de praktijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarnaast denk je na over maatschappelijke vraagstukken: hoe produceren we duurzaam, gezond en veilig voedsel? Allemaal voer voor studenten die hun technologische of commerciële talenten willen ontwikkelen. Dat kan op onze locatie in Amsterdam of Delft. Het is een opleiding met zo rond de 75 studenten instroom per jaar, dus je kunt rekenen op persoonlijke aandacht.

Programma
Bij de opleiding Food Commerce and Technology leg je in het eerste jaar een flinke bodem basiskennis. Dat varieert van de chemische structuur van voeding, productiemethodes van voeding tot marketing, gezondheid en consumentengedrag. Aan het einde van het brede eerste jaar, kies je je afstudeerrichting, die in jaar 2 start. Kies je voor Voedingstechnologie met productontwikkeling en kwaliteits- en procesbeheer? Of ga je liever voor Markt en Consument, waar marketing, communicatie en verkoop centraal staan?

In het derde jaar kun je proefdraaien in de praktijk. Dan test je jezelf voor het eerst tijdens een stage. In het vierde jaar loop je nog eens een stage, nu voor een individuele afstudeeropdracht. Het is de ultieme test waaruit blijkt dat jij de beginnende foodprofessional bent. Met als kers op de taart jouw welverdiende hbo-bachelordiploma.

Deze opleiding volg je bij:

Inholland

Aanmelden voor deze opleidingJe wordt doorverwezen naar inholland.nl

Opleiding volgen in de levensmiddelentechnologie?

Lerend werken en werkend leren is het kenmerk van de Food Innovation Academy. Onze mbo- en hbo-opleidingen in de voedingsmiddelenindustrie leiden op voor een carrière in de levensmiddelentechnologie. De nauwe samenwerking met de deelnemende bedrijven zorgt ervoor dat studenten echte praktijkervaring opdoen, ook buiten de stages om. En de werkgelegenheid is enorm. Alle aangesloten bedrijven bieden afgestudeerde studenten graag een baan aan.

Er zijn vier verschillende mbo-opleidingen verzorgt door Lentiz onderwijsgroep. Alle food-studenten van Lentiz | LIFE College volgen hun praktijklessen in de FIA. Ook de studenten van Inholland die de hbo-opleiding in de levensmiddelentechniek volgen, maken gebruik van de proefkeukens en laboratoria voor hun onderzoek. En soms werken ze samen, bijvoorbeeld aan een echte opdracht vanuit het bedrijfsleven. Zo leer je ineens wel heel veel.

Benieuwd hoe de omgeving en lessen bij de Food Innovation Academy eruit zien?
Bekijk de Lentiz-film!

Dé food opleiding

FIA is het nieuwe expertisecentrum, dat studenten opleidt voor een carrière in de voedingsmiddelenindustrie.

Baanzekerheid

Er is volop werkgelegenheid. Aangesloten bedrijven bieden afgestudeerde studenten meteen een baan aan.

Veel praktijk

Onderzoeken en testen doe je in het gloednieuwe technologisch centrum en de laboratoria in Vlaardingen.

Of volg een cursus via Lentiz

Naast opleidingen bieden we ook cursussen aan via onze onderwijspartner Lentiz onderwijsgroep bij Lentiz | cursus & consult. Aanvullend op je opleiding. Of voor vakmensen die zich verder willen bekwamen.

Bekijk de menukaart met alle opleidingen en cursussen die je bij ons kunt volgen!

Of kijk op de  site van ons IJscentrum.

 

Wil je een voorproefje? Bekijk de masterclasses!

Masterclass 1 Topkok Hidde de Brabander

Laat je inspireren door deze Masterclass van onze topkok Meester Patissier Hidde de Brabander

Masterclass 1 ONLINE

Masterclass 2 Topkok en FIA-ambassadeur Tim Kan

Altijd al meer willen zien van de Aziatische keuken? O.a. Dimsum en verse rijstnoedels door ambassadeur en topkok Tim Kan.

Masterclass 2 ONLINE

Masterclass 3 Topkok en Meester Patissier Hidde de Brabander

Laat je inspireren door deze ijsvariant op het klassieke taartje Saint-Honoré in deze Masterclass van Hidde de Brabander.

Masterclass 3 ONLINE

Masterclass 4 Topkok en FIA-ambassadeur Tim Kan

Uit de Aziatische keuken: vlees snijden (technieken), voorbereiding en roosteren buikspek door Tim Kan.

NU online!