Op woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 juni 2022 organiseerde de Food Innovation Academy samen met Lentiz | LIFE College een hackathon met als thema Food en Duurzaamheid.

Een 50-tal jongeren uit het voortgezet onderwijs uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis werkten drie dagen aan actuele duurzame thema’s in de Food. Bedrijven uit de regio leverden hiervoor opdrachten uit de praktijk aan.

Bekijk de film over 3 dagen hackathon

Programma

Dag 1 - De klant

We gaan aan de slag in teams. Je leert de kernwaarden van agile teams. Vervolgens verkennen we de uitdaging en de klant, en brengen we de klantreis in beeld. Een goed begrip van de vraag van de gebruiker leidt tot beter passende oplossingen. 

Dag 2 - Oplossingen

Met creatieve technieken gaan we zoveel mogelijk oplossingen bedenken voor het probleem van de klant. We stellen een waardepropositie op vanuit het perspectief van de klant, en kiezen een oplossing uit. Vervolgens gaan we reflecteren en valideren.

Dag 3 - Afronding en pitch

De gekozen oplossing wordt samengevat, de onderbouwing gegeven, een businessmodel opgesteld. Er wordt afgesloten met een wervelende pitch van ieder team, waarin de ideeën worden gepresenteerd.

Nieuwe manier van leren en innoveren

Het doel van de hackathon is om leerlingen van verschillende opleidingen op een ondernemende manier te laten werken aan  vraagstukken uit het bedrijfsleven en de innovatiekracht van jongeren in te zetten om actuele foodthema’s vanuit een andere invalshoek te bekijken.

De hackathon vond plaats in de moderne labs en proefkeukens van de Food Innovation Academy.

Dit waren de opdrachten vanuit de bedrijven

Casus 1 juni 2022

The Seaweed Company Hoe kunnen we zeewier in producten van een fastfood keten verwerken, om de gezondheid van mensen te verbeteren?

Zeewier in zijn natuurlijke vorm biedt talloze eiwitten, suikers, vezels, gezonde vitamines en mineralen die relevant zijn voor voeding.

The Seaweed Company is actief in feed en food en biedt verschillende waardevolle zeewiertoepassingen: ‘Wij produceren en sourcen veel verschillende zeewiersoorten voor specifieke voedselconcepten.’

www.theseaweedcompany.com

Casus 2 juni 2022

Inholland – Fresh Monkey’s Hoe kunnen we duurzame veldbonen in producten voor jongeren verwerken. En: gaan we de voordelen in gezondheid en duurzaamheid benoemen of juist niet?

Duurzaam. Klimaatneutraal. Regionaal cyclisch. De agribusiness staat voor grote opgaven in de transitie naar een duurzame landbouw. Het CO2– en emissieneutraal vormgeven van de gehele keten vergt andere productiemethodieken en kortere ketens. Die kunnen alleen worden ontwikkeld als er ook een positieve businesscase voor alle ketenpartners uit voortkomt. De voedselverwerkende industrie is een van de schakels in deze keten.

Er zijn volop marktkansen voor eiwitrijke gewassen vanwege de toenemende roep om verantwoord, lokaal geproduceerd eiwit. Zo liggen er op korte termijn kansen bij de teelt van peulvruchten voor menselijke consumptie en de sterk groeiende markt van veganistische, vegetarische en flexitarische producten.

 

 

 

 

www.inholland.nl

Casus 3 juni 2022

Farm Frites Samen bouwen aan een duurzamere wereld. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de klanten (fast food ketens/horeca) de bevroren producten van Farm Frites zo gebruiken dat daarmee de Co2 foodprint verder omlaag gaat?

Farm Frites werd in 1971 opgericht als onafhankelijk familiebedrijf in Oudenhoorn. Al meer dan 50 jaar investeert Farm Frites in de ontwikkeling, teelt, selectie, verwerking en verpakking van aardappelproducten. Het hoofdkantoor is nog steeds gevestigd in Oudenhoorn, maar inmiddels werken er 1.500 medewerkers over de hele wereld en is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale speler met wereldwijde expertise.

Farm Frites is trots op haar agrarische roots en begaan met de natuur en de gemeenschap. De organisatie streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen over de hele wereld te laten genieten van haar frites en aardappelspecialiteiten, zonder de belangen van klanten, consumenten, boeren, werknemers en omwonenden uit het oog te verliezen. Daarbij realiseert het bedrijf zich dat het impact heeft op de omgeving en daar neemt het dan ook graag verantwoordelijkheid voor. Zo is Farm Frites altijd op zoek naar innovaties op het gebied van duurzaamheid. Ook voor de toekomst heeft het nog genoeg mooie plannen, want ontwikkeling en innovatie zijn belangrijke pijlers. Of het nu gaat om duurzaam ondernemen, hun producten, fabrieken óf mensen.

 

 

www.farmfrites.nl

Deze scholen deden mee!

De hackathon werd mogelijk gemaakt door

FIA, het kenniscentrum voor de levensmiddelenindustrie

Innovatie is nodig om te zorgen voor duurzame productie van voldoende, veilig en gezond voedsel, voor CO2-reductie en klimaatadaptatie, voor behoud van natuur en biodiversiteit en een gezonde, veilige leefomgeving. Jongeren leren momenteel nog onvoldoende om te gaan met complexe problematiek waar ze in hun werk als beginnend beroepsbeoefenaar mee worden geconfronteerd. Food Innovation Academy is hét kennis- en innovatiecentrum van de levensmiddelenindustrie voor de regio Rotterdam – Den Haag, waar ondernemers en onderwijs samenwerken aan kennisontwikkeling en het opleiden van vakmensen. Tijdens de hackathon werken bedrijven en studenten samen aan uitdagingen uit de praktijk.

Bekijk de Food Innovation Academy