Op woensdag 20 maart, donderdag 21 maart en vrijdag 22 maart organiseert de Food Innovation Academy samen met Lentiz | LIFE College een hackathon met als thema Food en Duurzaamheid.

Een 100-tal jongeren uit het voortgezet onderwijs uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis gaan drie dagen aan de slag met actuele, duurzame thema’s die spelen in de levensmiddelenbranche. Bedrijven uit de regio leveren hiervoor opdrachten uit de praktijk aan. De jongeren  krijgen op deze manier alvast een voorproefje van de Lentiz mbo-foodopleidingen.

Bekijk de films van de hackathon in november ’23.

Programma

Dag 1 - De klant

We gaan aan de slag in teams. Je leert de kernwaarden van 'agile' teams. Vervolgens verkennen we de opdracht en de klant, en brengen we de 'klantreis' in beeld. Want een goed begrip van de opdracht van de klant zorgt voor beter passende oplossingen. 

Dag 2 - Oplossingen

Met creatieve technieken gaan we zoveel mogelijk oplossingen bedenken voor het probleem van de klant. We stellen een 'waardepropositie' op vanuit het perspectief van de klant, en kiezen een oplossing uit. Vervolgens gaan we 'reflecteren' en 'valideren'.

Dag 3 - Afronding en pitch

De gekozen oplossing wordt samengevat, de onderbouwing gegeven, een businessmodel opgesteld. Er wordt afgesloten met een wervelende pitch van ieder team, waarin de ideeën worden gepresenteerd.

Nieuwe manier van leren en innoveren

Het doel van de hackathon is om leerlingen van verschillende opleidingen op een ondernemende manier te laten werken aan vraagstukken uit het bedrijfsleven. En om de innovatiekracht van jongeren in te zetten om actuele foodthema’s vanuit een andere invalshoek te bekijken.

De hackathon vindt plaats in de moderne labs en proefkeukens van de Food Innovation Academy.

Casus 1 Koffieprut opnieuw gebruiken

SOCOCO zet zich in voor een eerlijke en duurzame koffieketen. Van de boer tot de klant. De laatste stap in de keten is om de koffieprut niet weg te gooien, maar opnieuw te gebruiken. Maar hoe? Help jij mee om een oplossing hiervoor te vinden?

SOCOCO koopt de koffie rechtstreeks van koffieboeren uit Guatemala en Uganda. De koffie is van uitstekende kwaliteit en SOCOCO betaalt de boeren een eerlijke prijs. Hierdoor komt het geld terecht bij de arbeiders in het land van herkomst. Verantwoord inclusief ondernemen, dat is waar SOCOCO voor staat.

Om de duurzame koffieketen helemaal af te maken, is SOCOCO op zoek naar een manier om de koffieprut, die overblijft als de koffie is gezet, opnieuw te kunnen gebruiken. Zo maak je van afval een grondstof. Help jij mee met het zoeken naar oplossingen?

www.sococo.coffee

Casus 2 Burger Battle

De Koning Vlees levert smakelijke vleesproducten aan restaurants en de maaltijdbereiders. Er is maar één echte burger, dat is duidelijk, maar de Koning Vlees wil graag laten onderzoeken hoe duurzaam de alternatieven zijn. Kun je op basis van data aantonen hoe duurzaam de vegaburger is? Wil jij dit onderzoeken? Kies dan voor deze opdracht.

De uitbreiding van ons dieet met – naast dierlijke – ook plantaardige eiwitten is een actueel en belangrijk thema. Zo maakt De Koning Vlees ook vegetarische balletjes voor in de soep. Om in de toekomst de juiste keuzes te maken, wil de Koning Vlees graag onderzoek laten doen.

Naast het design van dit product zijn er de volgende vragen:

Kan met behulp van data onderzoek worden gedaan om tot een vergelijk in duurzaamheid te komen van een vleesburger en een plantaardige burger? En de subvraag is het design van dit product: Hoe blijf je eerlijk naar de consumenten en maak je het verschil tussen een originele burger en een vegaproduct duidelijk? Helpt het kiezen van een andere naam? Hoe visualiseer je de duurzaamheid van een plantaardig product?

 

www.de koningvlees.nl

Casus 3 Tegengaan van energie armoede

Gemeente Schiedam. In Schiedam Zuid zijn veel oudere woningen. Er zijn veel bewoners, waaronder alleenstaande ouderen, die deze winter de verwarming hebben uitgezet vanwege de hoge energierekening. Omdat ze die niet kunnen betalen, zitten zij nu in de kou.

In  de zomer is het probleem dat deze huizen als eerste last hebben van hittestress en de bewoners geen geld hebben voor airco – met als gevolg dat vooral de kwetsbare ouderen het meeste last hebben van hittestress.

Anne Marie van der Veen heeft een nieuwe functie als  Wijk Energie Coördinator voor de gemeente Schiedam. Dat is een grote uitdaging. Ze vraagt aan jullie hulp en goede ideeën om een inclusiever en rechtvaardiger energietransitie in de wijk Schiedam Zuid te realiseren.

Veel inwoners uit deze wijk zijn niet bekend met de subsidie voor energiebesparende oplossingen. Er is een noodfonds energie, maar bewoners weten vaak niet hoe ze dit noodfonds kunnen aanvragen. Bijvoorbeeld omdat ze analfabeet of digibeet zijn. Hoe kunnen we de inwoners uit de wijk helpen, zodat niemand in de kou hoeft te zitten?

www.schiedam.nl

Deze scholen doen mee

Bekijk de aftermovie van de hackathon in november 2023

Bekijk de aftermovie van de hackathon in maart 2023

Bekijk de aftermovie van de hackathon in november 2022

Bekijk de aftermovie van de hackathon in juni 2022