Op 14, 15 en 16 november 2022 organiseerde de Food Innovation Academy samen met Lentiz | LIFE College een hackathon met als thema Food en Duurzaamheid.

Een 50-tal jongeren uit het voortgezet onderwijs uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis gingen drie dagen aan de slag met actuele, duurzame thema’s die spelen in de levensmiddelenbranche. Bedrijven uit de regio leverden hiervoor opdrachten uit de praktijk aan.

De jongeren gingen aan de slag in de lab’s en proefkeukens van de FIA, werkten samen met bedrijven aan echte praktijkopdrachten en kregen een voorproefje van de Lentiz mbo-foodopleidingen.

Bekijk de aftermovie

Programma

Dag 1 - De klant

We gaan aan de slag in teams. Je leert de kernwaarden van 'agile' teams. Vervolgens verkennen we de opdracht en de klant, en brengen we de 'klantreis' in beeld. Want een goed begrip van de opdracht van de klant zorgt voor beter passende oplossingen. 

Dag 2 - Oplossingen

Met creatieve technieken gaan we zoveel mogelijk oplossingen bedenken voor het probleem van de klant. We stellen een 'waardepropositie' op vanuit het perspectief van de klant, en kiezen een oplossing uit. Vervolgens gaan we 'reflecteren' en 'valideren'.

Dag 3 - Afronding en pitch

De gekozen oplossing wordt samengevat, de onderbouwing gegeven, een businessmodel opgesteld. Er wordt afgesloten met een wervelende pitch van ieder team, waarin de ideeën worden gepresenteerd.

Nieuwe manier van leren en innoveren

Het doel van de hackathon is om leerlingen van verschillende opleidingen op een ondernemende manier te laten werken aan  vraagstukken uit het bedrijfsleven. En om de innovatiekracht van jongeren in te zetten om actuele foodthema’s vanuit een andere invalshoek te bekijken.

De hackathon vindt plaats in de moderne labs en proefkeukens van de Food Innovation Academy.

De opdrachten

Casus 1 - zeewier

The Seaweed Company Hoe kunnen we zeewier in foodproducten verwerken en de producten daardoor gezonder maken? 

Het gebruik van zeewier in foodproducten levert een bijdrage aan de sustainable development goals. 

In deze casus gaan we ook zoek naar mogelijkheden om het gebruik van zeewier in foodproducten te stimuleren.

Zeewier bevat namelijk talloze eiwitten, suikers, vezels, gezonde vitamines en mineralen die relevant zijn voor voeding.

The Seaweed Company is actief in feed en food en biedt verschillende waardevolle zeewiertoepassingen.

the seaweed company

Casus 2 - vet

Gemeente Vlaardingen Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er minder vet in het afvalwater wordt geloosd?

De gemeente, het ministerie van infrastructuur en rijkswaterstaat (RWS) en de milieudienst regio Rijnmond (DCMR) streven naar een verbetering van het afvalwater.  Eén van de grote vervuilers is vet. Als wij meer vet uit de rioleringen kunnen weren, zijn dit grote stappen in het verduurzamen van onze samenleving.

Horeca, bakkerijen en andere foodproducenten zijn verplicht om vetopvangputten te installeren. Toch gaat dat regelmatig mis. Dat ervaren gemeenten, loodgieters en rioleringsdiensten. Wat kunnen we hier aan doen?

Tijdens deze casus komen adviseurs van RIOTECH (vetafscheiders.nu) uit Heinenoord ons inspireren en laten zien van hoe de horeca op een goede manier vet apart houdt.

Milieudienst Rijnmond

Casus 3 - spijs

Royal Steensma Hoe kunnen we de velletjes van amandelen – die nu worden weggegooid – gebruiken in een ander voedingsproduct?

Royal Steensma Bakery Ingredients maakt allerlei producten voor professionele bakkerijen in binnen- en buitenland waarmee je het lekkerste brood en banket kunt maken.

Eén van die producten is amandelspijs. Bekend als vulling in onder meer gevulde koeken, paas- en kerststollen, banketstaven en oranjekoek. Amandelspijs wordt geproduceerd in de productielocatie van Royal Steensma in Vlaardingen: duizenden tonnen per jaar.

Een heel belangrijk ingrediënt van amandelspijs zijn amandelnoten. Deze noten worden, voordat ze worden verwerkt in de spijs, schoongemaakt en gekookt, ofwel geblancheerd. Bij dat proces wordt het velletje van de amandel verwijderd. Deze amandelvellen – zo’n 60-80 ton/jaar – gaan nu als afvalstroom richting de diervoederindustrie.

Royal Steensma zou echter graag zien dat deze (natte) amandelvellen vol vezels/nutriënten en nog kleine stukjes amandel, op een andere manier worden hergebruikt. Bijvoorbeeld als ingrediënt in een (nieuw te ontwikkelen?) foodproduct.

Deze casus gaat over minder verspilling en circulair ondernemen.

Royal Steensma

Deze scholen doen mee

De hackathon wordt mogelijk gemaakt door

Dit deden we in juni tijdens de hackathon