7 vragen aan …
Hoe gaan onze partners om met de coronacrisis? Deze keer aan het woord: Robin van der Schuyt, directeur en mede-eigenaar Van der Linde Catering + Evenementen.
- Wat maken jullie precies en voor wie?
We maken maatwerk eten en drinken, lunches en diners voor evenementen. Zo doen we bijvoorbeeld de catering in het Nederlands paviljoen op de World Expo in Dubai. Op jaarbasis hebben we veel afwisselende evenementen, zo ook sportevenementen. Pas hebben we ook catering gedaan voor de wereldbekerwedstrijd shorttrack (schaatsen), waar we dagelijks 400 lunchpakketten bezorgd hebben.
Door corona zijn veel evenementen komen te vervallen. Daarom pakken we het op dit moment anders aan. We hebben onze strategie aangepast van een focus op partycatering naar food productie. Zo hebben we hoogwaardige diepvriestosti’s ontwikkeld. Die maken we zelf aan de lopende band. Deze worden diepgevroren aangeschaft door de horeca.
Eerder verzorgden we de lunch in de kantine van de baas, bijvoorbeeld met lunchpakketten of een lunchbuffet. Nu werken mensen thuis. Bedrijven kopen bij ons gezonde en verse lunchmaaltijden in voor hun medewerkers, wij zorgen dat het thuisbezorgd wordt. Dit thuisbezorgen hebben we nieuw opgezet nu veel mensen thuiswerken.
2. Hoeveel medewerkers telt jullie bedrijf?
Van der Linde Catering + Evenementen telt normaal 60 personen. Door corona hebben we nu 20 medewerkers, waarvan de meesten in de productiekeuken werken. We hebben ook twee horeca-locaties, waar 10 medewerkers in de restaurants werken.
3. Op welke manier zijn jullie betrokken bij de Food Innovation Academy?
We zijn aangesloten bij de FIA en bij de bedrijvenvereniging. Zo willen we een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het curriculum van scholen.
Zelf zijn we aan het veranderen van catering naar food productiebedrijf en bij de FIA is veel kennis over food processing. Zo brengen en halen we kennis en een netwerk bij de FIA.
- Welke impact heeft de coronacrisis op het bedrijf en jullie personeel?
We zijn ongeveer 70% kleiner geworden, in omzet en aantal medewerkers. In september zaten we weer op 110% en haalden we meer omzet dan we in het verleden haalden in dezelfde periode. Dit is nu weer teruggedraaid met de nieuwe maatregelen, veel catering valt nu weer weg.
- Brengt deze periode het bedrijf ook iets goeds? Wat precies?
We zijn gaan veranderen. We hebben een nieuwe strategische keuze om meer naar continue producties te gaan, bijvoorbeeld van luxe tosti’s. We hebben een productie run van 10.000 tosti’s. Er lopen ook al andere productieprocessen, de sales zijn gestart, ik denk dat dat januari / februari gaat worden.
We zijn ook druk bezig met het uitbreiden van de locaties waar we voor werken, met meer evenementenlocaties, musea en sportlocaties. Dan kan alles van start zodra het weer mag.
- Hoe komen jullie aan voldoende vakmensen, nu en in de toekomst? En hoe binden jullie ze aan de organisatie?
Dit is lastig. Voor veel mensen is partycatering onbekend terrein, zeker bij jongeren. Een zelfstandige kok moet heel veel kunnen en een aantal jaar werkervaring hebben.
Door de verandering van catering naar food productiebedrijf, zoeken we nu ander personeel. Ook daarom is het interessant om binnen de FIA samen te werken en te kijken wat de scholing inhoudt.
- Tip of boodschap voor de andere FIA-partners?
Ik denk dat het voor de FIA-partners belangrijk is dat we elkaar zien en dat leerlingen bedrijfsbezoeken kunnen doen. Zo kunnen we kennismaken met de leerlingen, waar ze mee bezig zijn en wat hun interesse is. Het is belangrijk dat het bedrijfsleven, scholieren en docenten met elkaar in gesprek zijn, hier kan de FIA heel mooi bij faciliteren.