FIA: uniek meetingpoint voor de foodsector

 

State-of-the-art! Zo kun je het pand omschrijven waarin de Food Innovation Academy is gevestigd. Het voormalig gemeentekantoor aan de Industrieweg in Vlaardingen is volledig verbouwd. FIA is de etalage voor de foodsector en een unieke ontmoetingsplek voor foodbedrijven, brancheorganisaties, onderwijs, overheid en overige instanties. Foodstudenten volgen er praktijkonderwijs en doen onderzoek in een inspirerende omgeving met alle faciliteiten. Bedrijven laten er hun personeel scholen of ze organiseren er events en vergaderingen.

 

Events

Iedere ruimte van het vier etages tellende gebouw heeft een praktische invulling: op de begane grond komt een evenementenruimte waar ook studenten aan de slag gaan. De ruimte kan ad hoc worden ingezet voor allerlei (food)events: van klein tot middelgroot (maximaal 150 personen). Er komt een grote, open keuken en er is plek voor vergaderingen in kleinere groepen (tot maximaal 15 personen) in twee meetingrooms.

IJscentrum

De eerste etage is de plek waar het IJscentrum is geland. IJsbereiders en andere geïnteresseerden uit het hele land worden hier opgeleid in de meest moderne ijskeuken ter wereld. Op deze etage is ook plek voor productiemachines uit andere foodsectoren. Denk aan vlees, kruiden, specerijen, sauzen, groente, fruit, sappen en vis. Studenten krijgen zo een goed beeld van de apparatuur waarmee zij in de voedingsmiddelenindustrie in aanraking komen. En bedrijven kunnen er testwerk doen.

Laboratoria

Op de tweede etage zijn drie laboratoria gevestigd: een microbiologisch lab, een chemisch lab en een sensorisch lab. Daar werken studenten van Lentiz (mbo), Inholland (hbo) en straks ook van de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam aan onderzoeksopdrachten aangereikt door de FIA-foodpartners. De QC-medewerkers van Royal Steensma werken eveneens op deze etage. Gaaf om studenten en professionals door elkaar en met elkaar te laten werken! Zo dichten we de kloof tussen theorie en praktijk.

Demokeuken

Het auditorium (collegezaal) vind je op de derde etage. Hier zijn ook aparte ruimtes voor het geven van workshops en theoretische trainingen, een demo keukenruimte, een instructielokaal voor vroegtijdige schoolverlaters, een vergaderruimte en een ontmoetingsplek. Via een luchtbrug loop je zo de Bakery Innovation Academy (BIA) in: de bakkerij die deels door Royal Steensma wordt gebruikt als proefbakkerij en demoruimte, en deels door studenten en gasten van de FIA.

FIA Tower

Eind vorig jaar is de nog leegstaande kantoortoren die aan de voorkant van de FIA staat, aangekocht. Dat maakt het mogelijk om de FIA de komende jaren door te laten ontwikkelen. In de toren – fase 2 van het FIA-project - kunnen tal van activiteiten worden gerealiseerd. Denk aan campus, theorielokalen, startups in food, brancheorganisaties die er kantoor kunnen houden, vergaderruimtes, flex-werkplekken voor de FIA-partners, et cetera.